Koncert ke 40. výročí vzniku sboru

Kategorie: Články
Koncert ke 40. výročí vzniku sboru

Koncert ke 40. výročí vzniku pěveckého sboru Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou na zámku 27.4.2019

Srdečně vás zveme na koncert, který pořádáme k oslavě čtyřicátých narozenin našeho sboru v sobotu 27.4.2019 od 18 hodin v Rytířském sále zámku ve Světlé nad Sázavou. Koncert konáme ve spolupráci s pěveckým sborem BENDL z České Třebové a jako významný host vystoupí dlouholetý člen sboru Gaudeamus Pavel Vančura. A kdo že vám tedy bude zpívat?

Pěvecký sbor Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou

Na začátku roku 1979 se mladí milovníci hudby, kteří se ve Světlé už nějaký čas scházeli a společně zpívali pro radost, rozhodli založit pěvecký sbor. Jeho vedení se ujala spoluzakladatelka Květa Rajdlová, učitelka v LŠU. Už na podzim roku 1979 se stal sbormistrem spoluzakladatel MUDr. Milan Bohanes, který sbor vedl dalších 30 let. Od roku 2009 se na místě sbormistra vystřídali Andrea Krausová, po ní Lukáš Pohůnek a Jiří Trtík, nyní vede sbor Petra Špačková.

Sbor začal záhy po svém založení veřejně vystupovat a při tom navázal spolupráci s ostatními hudebními tělesy v okolí i v cizině. Nejvýznamnější byla spolupráce se Symfonickým orchestrem Region ze Světlé, vedeným Ing. Jaroslavem Průšou, se kterým sbor pravidelně pořádal vánoční koncerty s Českou mší vánoční od Jana Jakuba Ryby a nazkoušel operu V studni od Viléma Blodka (1994), operetu Polská krev od Oskara Nedbala (1998) a operetu Cikánský baron od Johanna Strausse (2002). Dále se sbor účastnil různých hudebních soutěží, přehlídek a festivalů a nahrál CD „GAUDEAMUS 2004“. Více informací o sboru je na adrese http://sborgaudeamus.cz.

Pěvecký sbor BENDL z České Třebové

Sbor při svém vzniku roku 1923 navázal na činnost pěveckého kroužku železničářů. Svůj název dostal podle jednoho z nejpopulárnějších skladatelů sborové tvorby tehdejší doby, Karla Bendla, a jeho sbormistrem se stal Jindřich Praveček. Sbor byl významným hybatelem kultury v Třebové a ve třicátých letech českým zpěvem posiloval národní cítění v pohraničních městech a vesnicích východních Čech. Sbor přečkal i léta válečná a poválečná, v roce 1989 však začala jeho činnost ustávat, až nakonec zanikla. Zásluhou ředitele ZUŠ Bohuslava Mimry a sbormistrů Petra Pálky a Josefa Menšíka se začátkem roku 1995 činnost sboru obnovila a úspěšně pokračuje dodnes. Spolupráce BENDLa a Gaudeamu začala na Festivalu Antonína Bennewitze v České Třebové, od té doby spolu oba sbory několikrát vystupovaly. Více informací o sboru je na adrese http://www.bendl.wz.cz.

Plakát:

Koncert ke 40. výročí vzniku pěveckého sboru Gaudeamus v sobotu 27.4.2019 od 18 hodin v Rytířském sále zámku ve Světlé nad Sázavou