Chrám svatého Václava ve Světlé již okusil vánoční atmosféru

Kategorie: Články
Chrám svatého Václava ve Světlé již okusil vánoční atmosféru

Havlíčkobrodský deník 12.11.2021

V sobotu 6. listopadu odpoledne dýchal kostel svatého Václava ve Světlé nad Sázavou neopakovatelnou vánoční atmosférou, byť do Štědrého dne zbývalo sedm týdnů. Uskutečnila se tam nahrávka České mše vánoční Jakuba Jana Ryby s vynikajícím pěveckém obsazení, když sólové party zpívali naši přední operní pěvci.


Na snímku zleva hlavní aktéři nahrávaného koncertu Kristýna Kůstková, Jiří Trtík, Petr Nekoranec, Marie Svobodová a Pavel Vančura | Foto: Tomáš Böhm


Sólista Metropolitní opery v New Yorku a Bavorské státní opery Petr Nekoranec zpíval tenor, soprán zazněl v podání Kristýny Kůstkové, která má za sebou studium zpěvu v New Yorku a spolupracuje se světově uznávaným hudebním italským pedagogem Antoniem Carangelem. Alt zpívala Marie Svobodová, která studovala na Pražské konzervatoři a též na Royal Academy of Music v Londýně, účinkovala na mnoha významných světových podiích. Bas zpíval tradičně sólista Národního divadla v Praze a držitel Ceny Thálie Pavel Vančura, kterého ve Světlé nad Sázavou již považují za domácího pěvce.

Zajímavé bylo složení pěveckého sboru, který tvořili členové světelského sboru Ghaudeamus, pěvci Jihlavského sboru a studenti Pražské konzervatoře, když v orchestru si mimo jiné zahráli členové Pražákova kvarteta. Celé toto provedení Rybovy mše řídil hudební skladatel a dirigent, absolvent magisterského programu na prestižní Cleveland Institute of Music v USA, bývalý sbormistr smíšeného pěveckého sboru Gaudeamus Jiří Trtík. Nahrávání mše bylo v jeho osobní úpravě.

Výsledek této nahrávky budou moci posoudit na hudebních nosičích CD návštěvníci tradičních koncertů České mše vánoční, které se ve světelském kostele sv. Václava uskuteční v sobotu 18. prosince, když celý projekt podpořilo město Světlá nad Sázavou.

Všichni účastníci
Jiří Víšek