Česká mše vánoční ve Světlé

Kategorie: Články

Havlíčkobrodský deník 2.1.2014

Slavná Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby zazněla v neděli večer před zcela zaplněným kostelem sv. Václava ve Světlé nad Sázavou.

 

Již tradičně v podání smíšeného pěveckého sboru Gaudeamus, za doprovodu symfonického orchestru Region, sólové party si zazpívali Kristýna Kůstková soprán, Jana Prouzová alt, Petr Nekoranec tenor a bas již tradičně Pavel Vančura. Od dirigentského pultu s taktovkou v ruce letošní koncert řídil sbormistr sboru Gaudeamus Jiří Trtík. Ten se k letošnímu provedení vyjádřil:

„Každý dirigent dělá Rybovku tak trochu po svém, já sám jsem se naopak snažil co nejvíce držet původní autorské verze. To především z respektu k panu Janu Jakubovi Rybovi. Jsem navíc potěšen, že se nám povedlo zajistit vynikající obsazení, sóla si zazpívali skutečně velmi dobří sólisté."
Zajímavostí také bylo, že se mezi zpěváky smíšeného sboru postavil a společně s nimi zpíval MUDr. Milan Bohanes, který plných 30 let úspěšně vedl Gaudeamus v roli sbormistra. Po doznění posledního tónu Rybova díla se kostelem rozezněl zasloužený potlesk, který se změnil v dlouhotrvající aplaus ve stoje, to byla ta nejkrásnější odměna všem účinkujícím. Nadšení posluchači si pochopitelně vynutili přídavek a tím byla nejznámější česká koleda Narodil se Kristus Pán, kterou si s účinkujícími zazpívali všichni návštěvníci koncertu.

Jiří Víšek